In de leer bij een Master Craftsman

Mijn ontdekkingstocht in de wereld van de lederbewerking bestond voor een groot deel uit het zoeken naar betrouwbare informatie. Het is traditioneel een ambacht dat je leert van een ‘meester’ en het duurt jaren voordat je alle kneepjes van het vak beheerst. Ik ben een heel eind gekomen met een paar boeken en heel veel YouTube filmpjes, maar deze zomer ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Een week lang les in de workshop van een Master Craftsman!

Jeroen+en+Nigel.jpg

Nigel Armitage is oorspronkelijk opgeleid als zadelmaker, maar nu al dertig jaar een bespoke maker van lederwaren. Hij maakt alles met de hand en gebruikt traditionele technieken. En het beste nieuws, sinds een aantal jaar geeft hij ook les!

Door alle Corona perikelen heb ik de trip twee keer uit moeten stellen, maar deze zomer ging ik dan toch op weg naar Burton upon Trent voor vijf volle werkdagen één op één les. Het was een geweldige ervaring! Het is heel leerzaam en inspirerend om een paar dagen door te brengen met iemand die over zoveel vaardigheden en kennis beschikt.

Nigel heeft ontzettend veel verteld over verschillende technieken, de geschiedenis van het ambacht, het gebruik van verschillende soorten leer, enz. Dit zijn voor mij de drie belangrijkste lessen.

Les 1: Het meeste werk doe je zonder leer

Ik werkte al met sjablonen, maar toch liep ik vaak tijdens een project tegen onverwachte problemen aan. Vanaf nu ga ik veel meer voorbereiden op karton. Pas als ik een ontwerp door en door ken en begrijp (elk gaatje, steekje, vouwtje en hoekje) dan pas komt de rol leer tevoorschijn.

Les 2: Elk ontwerp bestaat uit 7 stappen

Zeker wanneer je voor klanten op maat gemaakte lederwaren maakt, is het goed om steeds dezelfde stappen te nemen. Zo weet je zeker dat je iets ontwerpt dat aansluit bij de behoefte van een klant. Bovendien kun je op deze manier niet meer ‘verdwalen’ in een ontwerp om vervolgens uren naar een leeg papier te staren. De stappen hebben een vaste volgorde, maar je kunt altijd een stap terug doen. Ben je na het tekenen van de patronen niet tevreden over het design? Pas het aan.

  1. concept (wat heb je ongeveer voor ogen?)

  2. afmetingen (wat moet er in kunnen?)

  3. design (bv ronde hoeken aan een tas maken de drager benaderbaar, rechte hoeken geven een veel zakelijker indruk)

  4. patroon (teken alle onderdelen)

  5. sjabloon (gebruik de tekeningen om sjablonen te maken. Zet hier alle informatie op de je nodig hebt.)

  6. prototype

  7. product (hier begin je pas met leer te werken!)

Les 3: Koop het beste gereedschap dat je kunt betalen

Echt, het helpt..

Een goed mes gebruiken geeft echt betere resultaten dan ik had verwacht. Mijn oude mes gaat de prullenbak in.

Een goed mes gebruiken geeft echt betere resultaten dan ik had verwacht. Mijn oude mes gaat de prullenbak in.

Ik kijk met ontzettend veel plezier terug op mijn week in de workshop. Hoewel ik zelf al een heleboel had ontdekt, heb ik nu voor het eerst het gevoel dat ik een solide basis heb waarop ik verder kan bouwen. Bovendien heb ik door Nigel meer vertrouwen gekregen in mijn eigen werk; er valt nog eindeloos veel te leren, maar de spullen die ik maak zijn van goede kwaliteit. Onder toeziend oog van de meester heb ik twee producten gemaakt, een riem en een kleine portemonnee. Hierover later meer!

Vorige
Vorige

Pasjeshouder

Volgende
Volgende

Mijn versie van de Tote Bag